Vanlife - 5 saker som förvånade mig

Drömmer du om ett vanliv eller en resa i en skåpbil Läs de 5 största överraskningarna som Hanna fick när hon började en ny livsstile

För några år sedan stod vi tillsammans med min pojkvän inför en spännande förändring i våra liv. Vi skulle flytta in i en skåpbil under en obestämd tidsperiod.

Innan det sista språnget försökte jag förutsäga och förbereda mig för kommande överraskningar och situationer. När jag läste och tittade på videor från andra vanlifers och försökte packa allt som behövdes men inte ett enda föremål till, undrade jag: Vilka saker skulle överraska oss, vad oväntat kan hända. Tänk om vanlife trots allt inte är något för ossl?

Nu, efter att ha bott i skåpbilen i några år, är jag glad att vanlife visade sig vara ett utmärkt val, och att de positiva överraskningarna lätt har vägt ut de negativa. Här är några av de saker som överraskade mig!

 

Vanlife Hanna Vartia

1. Säkerhet

Säkerhet är något som bekymrar många i vanlife – och det oroade mig också. Tänk om någon skulle bryta sig in i vårt hem Eller ännu värre, bara köra iväg med den medan vi är ute och klättrar. Så det har varit lättnad att märka att livet i skåpbilen åtminstone hittills () har känts väldigt tryggt. Vi har inte ens haft nära samtal, även om vi har rest i väldigt olika länder och områden. En sak att veta är dock att vi 95 % av tiden sover i naturen eller i små byar och städer. I storstäder väljer vi i stort sett alltid campingplatser.es.

Så även om det finns många skräckhistorier där ute, finns det ingen anledning att bli för rädd. Använd bara sunt förnuft, och att få ordentliga lås skadar naturligtvis aldrig. Ett tips också: försök att undvika att sova bredvid motorvägarna. Nästan alla dåliga historier jag har hört kommer från dessa platser.

 

Vanlife Hanna Vartia

2. Den tid som behövs för dagliga rutiner

Naturligtvis insåg jag att många av de dagliga rutinerna tar mycket längre tid i skåpbilen. Men jag blev ändå förvånad över detta! Det är inte bara en eller två gånger när tvätten tar en halv dag, eller som vi behöver köra till tre olika vattenkranar för att hitta en som fungerar. Eller att bensinen tar slut och närmaste station att fylla den är timmar bort.

Det är saker som man blir "bättre" på och effektivare med med tiden. Men ändå när man flyttar till nya områden kommer det att ta lite tid och ansträngning att lära sig hur det dagliga arbetet fungerar där. Lyckligtvis när det behövs, erbjuder campingplatser en trevlig stressfri miljö när man inte vill krångla för mycket med vatten och el till exempel.

 

Vanlife Hanna Vartia

3. Hur naturligt det lilla utrymmet känns

En av de största skillnaderna mellan en lägenhet och en skåpbil är förstås mängden kvadratmeter. Jag blev positivt överraskad över hur snabbt det begränsade utrymmet börjar kännas naturligt. Jag saknar inte ens mer utrymme, och när utrymmet inomhus är begränsat spenderar man helt enkelt mer tid utomhus. Dessutom har mina ögon öppnat sig ännu mer för hur små saker man behöver för att vara lycklig, eller bara generellt! Till exempel kan bara få högkvalitativa och mångsidiga kläder ta dig väldigt långt.

De enda ögonblicken då det lilla utrymmet stör mig lite, är när det har regnat dagar i rad, om någon av oss är sjuk eller om det är superstökigt inne!

 

Vanlife Hanna Vartia

4. Samhällena på vägen

För mig är den svåraste delen i vanlivet att vara separerad från vänner och familj. Det som har hjälpt till med detta är de fantastiska vänskaper vi har byggt på vägen. Det är lätt att lära känna andra vanlifers och delade hobbyer gör det ännu mer naturligt. Jag är fortfarande förvånad över hur snabbt djupa vänskaper kan bildas med människor som bor i bilen bredvid dig. Vad som är ännu bättre: vi stöter på samma människor gång på gång - bara på olika platser!

 

Vanlife Hanna Vartia

5. Vanlife är ganska nära hur det ser ut

I många månader efter att vi lyfte väntade jag fortfarande på "fånget". Jag försökte undvika att ha en för rosa bild av vanlife - det kan inte bara vara som på Instagram, eller hur. Åtminstone för mig visade det sig vara ganska nära. Även om det är väldigt svåra stunder, till exempel när ditt hem går sönder mitt i ingenstans, har det varit ännu bättre än jag föreställt mig. Så länge du gör några tankar om verkligheten i vanlife och försöker förstå vad du ger dig in på, borde det gå bra!!

Om du drömmer om vanlife kan jag varmt rekommendera att testa. Jag är ganska säker på att det kommer att överraska dig på ett bra sätt. Dessutom har jag fortfarande inte träffat en enda person som skulle ha ångrat sig!

 

Vanlife Hanna Vartia

 

Skribent och bilder:Weekendbee's TestBee Hanna

Hanna har bott och rest i en egenbyggd skåpbil sedan 2017 med sin pojkvän. Hon gillar att parkera på platser som har bra förutsättningar för bergsklättring, kajakpaddling eller kitesurfing, plus ett bra internet för att arbeta! Du kan följa hennes äventyr via hennes Instagramkonto@hannavartia.


Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.