0

Din vagn är tom

oktober 28, 2019 3 min läst

Vi på Weekendbee älskar snöiga vintrar och vi vill kunna njuta av dem även i framtiden. Därför stöder vi Skydda våra vintrar Finland i deras uppdrag att bekämpa klimatförändringarna. Tillsammans kan vi väcka diskussionen och vidta åtgärder som har en effekt för framtiden.

Vi fick en intervju med POW-ambassadör Jani Johansén som berättar varför han älskar vintrarna och varför han vill skydda dem.

Vem är Jani Johansén? 

Jag är telemarksskidåkare och pappa till tre barn och bor i Lappland. Jag arbetar för Flatlight Creative House som postproduktionschef.

 

Jani Johansén

 

Vad har du för relation till snö och vinter?

Vintern är min favoritårstid. Sedan år -81, då jag var 5 år, har mina vintrar gått i utförsåkning. När jag var ung bodde jag precis bredvid Levi Falls. När jag började med telemarksskidåkning fick jag följa med det finska skidlandslaget på världscuptävlingar. Efter mina aktiva tävlingsår tillbringade jag den mesta tiden i bergen, i La Grave och Chamonix, och utbildade mig i medievetenskap med inriktning på natur- och äventyrsproduktioner. Sedan dess har jag gjort olika intressanta utomhusfilmproduktioner och till exempel hjälpt till att designa kläder för utomhusbruk. Jag är också teknisk telemarksskidåkning där jag får dela med mig av min kärlek och kunskap om utförsåkning.

Vilka är dina favoritvintersporter?

Min kärlek är telemarksskidåkning som jag har hållit på med i 25 år. Dessutom är fatbike och issimning mina dagliga hobbies på vintern. Dessutom åker jag lite längdskidor för att hålla mig i form och vi gör också skidresor med min familj.

 

Jani Johansén telemark

 

Varför behöver vi skydda vintrarna?

För våra barns skull. Vi måste se till att våra barn även i framtiden har möjlighet att njuta av att leka i snö och åka släde. Snö ger barnen så mycket glädje.

Vad kan vi alla göra för att skydda våra vintrar?

På webbplatsen Protect Our Winters Finland finns en bra program i sju steg mot ett mer hållbart liv. Dessa steg omfattar följande: rösta i valen, tala om klimatförändringarna, studera, leva enklare, välja hållbar mat, resa smart och rösta med din plånbok.

Vad gör du för åtgärder för att följa dessa steg?

När POW Finland grundades och jag blev tillfrågad om jag ville delta var jag tveksam eftersom jag inte var säker på om jag var tillräckligt bra när det gäller hållbarhet. I slutändan bestämde jag mig för att det är viktigt att använda min röst för att prata om dessa frågor. Jag försöker vara smartare i min konsumtion: jag köper färre "fel saker" och väljer smartare när jag köper. Jag har också börjat använda miljöelektricitet och investerat i koldioxidhållning, vilket innebär skydd av träsk. Torv är den största och mest effektiva kolinlagringen på land och den näst största totalt sett efter haven. Jag äter också mestadels vegetarisk mat och i valen röstar jag på personer som driver frågor som rör klimatförändringen.

 

Jani Johansén vandring

 

Vad tycker du, ska vi sluta resa till avlägsna skidresmål?

För mig slutade skidresorna till avlägsna platser när jag fick barn. Dessutom reser jag sällan i arbetet. Jag har lärt mig att njuta av skidåkning i de närliggande bergen, men om jag ska vara ärlig så tar det inte bort längtan efter de stora bergen. Jag har tur eftersom jag bor i Rovaniemi som bara ligger en kort bilresa från platser som Pyhä och ett hanterbart bilavstånd från stora berg som Tamokdalen eller Lyngen i Norge.

Hur kan företag och andra organisationer främja temat Protect Our Winters?

Naturligtvis genom att stödja organisationen Protect Our Winters Finland. Precis som ni har gjort. Även genom att vara aktiva när det gäller att lära ut mer hållbar konsumtion och beteende till konsumenterna.

 

Jani Johansén skidåkning

 

Du bor i Lappland. Vilka är era sätt att överleva den långa vintern där?

Det viktigaste är rätt utrustning och attityd när du vistas utomhus på vintern. Det finns aldrig perfekt väder, så det finns ingen anledning att stanna inne och vänta på det. Jag tycker inte att vintern är att överleva, det handlar mer om att njuta av det naturliga ljuset till exempel. Simning i kallt vatten är mitt sätt att vänja mig vid varje årstid. Enligt min mening skulle vintern kunna vara ännu längre :)

 

Stort tack till Jani för intervjun!

Alla bilder i den här intervjun är från Jani. Du kan följa Jani i dessa kanaler:

instagram.com/janijohansen
facebook.com/janijohansen
youtube.com/janijohansen
vimeo.com/janijohansen
janijohansen.com