Vanlife - 5 things that surprised me

Droom jij van een vanlife of een reis in een busje? Lees de 5 grootste verrassingen die Hanna had bij het starten van een nieuwe levensstijl

Paar jaar geleden stonden we samen met mijn vriend voor een spannende verandering in ons leven. We zouden voor onbepaalde tijd in een busje gaan wonen.

Voor de definitieve sprong probeerde ik mezelf te voorspellen en voor te bereiden op de komende verrassingen en situaties. Terwijl ik las en video's bekeek van andere vanlifers, en probeerde alles in te pakken wat nodig was, maar geen enkel item meer, vroeg ik me af: Welke dingen zouden ons verrassen, wat zou er onverwacht kunnen gebeuren? Wat als het vanlife toch niets voor ons is?

Nu, na een paar jaar in de bus te hebben gewoond, ben ik blij dat het busleven een uitstekende keuze is gebleken, en dat de positieve verrassingen de negatieve ruimschoots hebben overtroffen. Hier zijn een paar van de dingen die me verrasten!

 

Vanlife Hanna Vartia

1. Veiligheid

Veiligheid is iets wat velen in het busleven bezighoudt - en het baarde mij ook zorgen. Wat als iemand bij ons zou inbreken? Of nog erger, er gewoon mee wegrijdt terwijl we aan het klimmen zijn? Het was dus een hele opluchting om te merken dat het leven in een bestelwagen tot nu toe (🤞) heel veilig aanvoelde. We hebben zelfs nog geen bijna-ongelukken gehad, ook al hebben we in heel verschillende landen en gebieden gereisd. Eén ding moet je wel weten: 95% van de tijd slapen we in de natuur of in kleine dorpjes en steden. In grote steden kiezen we vrijwel altijd voor campings.

Dus ook al zijn er veel horrorverhalen, je hoeft niet bang te zijn. Gewoon gezond verstand gebruiken, en goede sloten aanschaffen kan natuurlijk nooit kwaad. Ook een tip: probeer het slapen naast de snelwegen te vermijden. Bijna alle slechte verhalen die ik heb gehoord komen van deze plaatsen.

 

Vanlife Hanna Vartia

2. De tijd die nodig is voor dagelijkse routines

Natuurlijk besefte ik dat veel van de dagelijkse routines veel langer duren in het busje. Maar toch heb ik me hierover verbaasd! Het is niet alleen een of twee keer dat de was doen een halve dag duurt, of dat we naar drie verschillende waterkranen moeten rijden om er een te vinden die werkt. Of dat de benzine op is en het dichtstbijzijnde tankstation uren verderop ligt.

Dit zijn dingen waar je na verloop van tijd "beter" en efficiënter in wordt. Maar toch, als je naar nieuwe gebieden verhuist, kost het wat tijd en moeite om te leren hoe de dagelijkse dingen daar werken. Gelukkig bieden campings een prettige stressvrije omgeving wanneer men zich niet te veel wil bezighouden met bijvoorbeeld water en elektriciteit.

 

Vanlife Hanna Vartia

3. Hoe natuurlijk de kleine ruimte aanvoelt

Een van de grootste verschillen tussen een appartement en een busje is natuurlijk het aantal vierkante meters. Ik ben positief verrast hoe snel de beperkte ruimte natuurlijk begint aan te voelen. Ik mis niet eens meer ruimte, en als de ruimte binnen beperkt is, breng je gewoon meer tijd buiten door. Bovendien zijn mijn ogen nog meer opengegaan voor het feit hoe weinig spullen je nodig hebt om gelukkig te zijn, of gewoon in het algemeen! Zo kom je bijvoorbeeld met weinig hoogwaardige en multifunctionele kleding al een heel eind.

De enige momenten waarop de kleine ruimte me een beetje stoort, is als het dagen achtereen regent, als een van ons ziek is, of als het binnen super rommelig is!

 

Vanlife Hanna Vartia

4. De gemeenschappen onderweg

Voor mij is het moeilijkste in het busleven het gescheiden zijn van vrienden en familie. Wat hierbij helpt, zijn de geweldige vriendschappen die we onderweg hebben opgebouwd. Het is gemakkelijk om andere vanlifers te leren kennen en gedeelde hobby's maken het nog natuurlijker. Ik ben nog steeds verbaasd hoe snel diepe vriendschappen kunnen ontstaan met mensen die naast je in de auto wonen. Wat nog beter is: we blijven keer op keer dezelfde mensen tegenkomen - alleen op andere plaatsen!

 

Vanlife Hanna Vartia

5. Vanlife komt aardig in de buurt van hoe het eruit ziet

Vele maanden nadat we waren vertrokken, wachtte ik nog steeds op de "vangst". Ik probeerde een te rooskleurig beeld van het vanlife te vermijden - het kan toch niet zomaar zijn zoals op Instagram? Voor mij kwam het in ieder geval aardig in de buurt. Ook al zijn er heel moeilijke momenten, bijvoorbeeld wanneer je huis kapot gaat in the middle of nowhere, het is nog beter geweest dan ik me had voorgesteld. Zolang je wat gedachten geeft aan de realiteit van het vanlife, en probeert te begrijpen waar je aan begint, moet het goed komen!

Als je droomt van een busje, kan ik je van harte aanbevelen om het te proberen. Ik weet zeker dat het je op een goede manier zal verrassen. Ook heb ik nog geen enkele persoon ontmoet die er spijt van zou hebben!

 

Vanlife Hanna Vartia

 

Schrijver en foto's: weekendbee's TestBee Hanna

Hanna woont en reist sinds 2017 met haar vriend in een zelfgebouwd busje. Ze parkeert graag op plekken die goede omstandigheden hebben voor rotsklimmen, wildwaterkajakken of kitesurfen, plus goed internet om te werken! Je kunt haar avonturen volgen via haar Instagram account @hannavartia.